När Madelene Ericsson studerade mode valde hon bort hetsen på de stora modehusen och fick förmånen att arbeta nära den hyllade designern Anne Sofie Madsen i Köpenhamn.

Som student inom modedesign vid Textilhögskolan i Borås ville Madelene Ericsson toppa sitt cv med praktik hos någon berömd designer. Hennes första tanke gick till giganterna i New York, Paris eller Rom. Men sedan ändrade hon sig och valde att söka till mindre ställen. Det blev ett ja från ett välrenommerat modehus i Amsterdam. Fast efter ett besök där sa magkänslan nej.

– Modebranschen kan vara otrevlig. Armbågarna är vassa och jag insåg direkt att praktikanter inte behandlades särskilt bra där.

Den perfekta praktikplatsen fanns istället på oväntat nära håll. I Köpenhamn arbetar designern Anne Sofie Madsen. Hon är relativt ny i modevärlden men har snabbt fått internationell uppmärksamhet.

– Jag hade ett gott öga till Anne Sofies fantastiska hantverk och kontaktade henne. Efter att hon hade sett min portfolio och intervjuat mig över Skype fick jag positivt besked.

God stämning i liten studio

Anne Sofie hade tre anställda och mellan tre och fem praktikanter under de månader som Madelene var där. De andra praktikanterna kom från Danmark, Tyskland och Storbritannien.

– Vi hade bra arbetsvillkor. Anne Sofie är omtänksam och proffsig. Det var skönt att se att det går att lyckas i modevärlden utan att trampa på andra.

I efterhand är Madelene särskilt glad över att hon fick praktik på ett så litet ställe.

– Vi arbetade i samma rum allihop och därför fick jag god inblick i företagets hela verksamhet.

Modevärldens essens

Madelene och de andra praktikanterna hjälpte Anne Sofie med att färdigställa vår-sommar-kollektionen.

– Jag arbetade bland annat med detaljer på plaggen och under visningen på Copenhagen Fashion Week jobbade jag backstage. Precis innan showen skulle börja tog jag upp min kamera och tänkte att det är just så här det är att jobba med modedesign. Det är många timmars slit, allt för de här få minuterna då man ska få lön för mödan och visa upp resultatet. I den stunden pumpade adrenalinet hos mig och alla andra i rummet.

En extra bonus under praktiken var att Madelene fick följa med Anne Sofie till Paris under några dagar när hon skulle ha ett showroom där.

– Jag hade aldrig varit i Paris. Det var ett guldläge!

Närbeläget boende

Utan att veta om det hade Madelene lyckats hyra in sig i en lägenhet som låg två gator bort från Anne Sofies studio.

– Jag gillade rummet och tog det utan att förstå att det låga fyra minuters promenad från studion. Det var lyx att ha så nära.

Erasmusstipendiet gjorde det möjligt för henne att ha råd med dubbla hyror under perioden, då hennes lägenhet hemma i Borås stod tom.

– När jag kom tillbaka till Sverige hade jag fått inspiration och bättre insikt om vad det kan innebära att arbeta som modedesigner. Nu har jag fått jobb som designassistent på MQ och gör accessoarer som väskor, sjalar och smycken och vill fortsätta utvecklas i det här yrket.

Madelene Ericssons tre tips till blivande Erasmuspraktikanter

  1. Försök ta reda på hur stämningen är på praktikplatsen, innan du tackar ja.
  2. Kontakta andra som har gjort praktik där och lyssna på hur snacket går. De bästa praktikplatserna kan finnas på nära håll. Det är inte alltid bättre att resa långt bort även om det kan verka tjusigare.
  3. Ha roligt, gå på museum, gör utflykter och passa på att lära känna platsen där du bor.

Text: Annika Wallin
Foto: Privat/Madelene Ericsson

Sidan uppdaterades 2021-03-03